tiistai 29. syyskuuta 2015

Kysymyspostauksen vastaukset

Kisoista tulee postausta parin päivän sisällä, ekaks nää kysymyspostauksen kysymykset!


Mikä on sun korkein hyppäämäsi este Justiinalla/muulla hevosella? En kyllä yhtän tiedä, meillä ei ole tolpissa korkeuksia kirjattu, eikä ole mittatikkuakaan. :) 

Kaipaatko jotain ratsastuskouluajoista? Kaipaan, lähinnä niitä iltoja muiden hoitajien kanssa ja sitä jännitystä kenet hevosen saa tunnille/valmennukseen!

3 ns elämäsi hevosta? Ehdottomasti Justiina ykkösenä. Justiinan jälkeen sitten Dolly ja Bertta. 

Justiinan parhaat puolet? Sen rehellisyys, rohkeus ja luottamus muhun. Järkevyys ja fiksuus melkein kaikissa tilanteissa myös. 

Justiinan huonoimmat puolet? Tammamaisuus ja se että välillä kaikki on ahdistavaa ja ärsyttävää hänen mielestä. 

Lempparihevoset Jusun lisäksi? Enpä ole hetkeen muilla ratsastanut, mutta Ypäjällä ollessani saattoi olla viisikin hevosta päivässä. Eräs Nolsu oli pitkän aikaa lempparini, opiston hevosista Tanssi sekä Bertan entisen omistajan nykyinen hevonen voisivat hyvin olla lemppareitani. 



Parhaat ratsastuskoulut? Kaikki missä olen käynyt eli Espoonlahden ratsutalli (ent Lounaisrannikon rats koulu) sekä Primus. Myös Billnäs ja Lehtoharju ovat kivoja paikkoja, mutta siellä olen käynyt vain leireillä ja irtotunneilla. Olen kyllä Lehtoharjun opettajan kaveri, tunnen omistajan ja olen töissäkin siellä ollut, mutta en ole vakituisesti siellä käynyt.

Lempivuodenaika? Kesä, syksy ja talvi. Inhoan kevättä. 

Lempiruoka? Ei oikeastaan ole. Harvemmin jaksan mitään kunnon ruokaa syödä :D 

Minkälaisista blogeista tykkäät? Luen oikeastaan vaan tuttujen blogeja, mutta lemppareihini kuuluvat: Kun omaa ei ole, Nelijalkaiset ystäväni ja Ponityttö seikkailee. Tykkään myös Laepin blogista sekä Nelivedoista.

Sileän harjotus mitä teet usein ja mistä tykkäät? En tee mitään ihmeharjoituksia, aikalailla simppeleitä juttuja. Tykkään tehdä keskihalkaisijoita, vastalaukkoja, avoja ja siirtymisiä askellajien sisällä.

Lempiratsastusvaruste? Oon ihan rakastunut uudestaan Parlanteihin. Pitäisi ostaa vaan vielä toiset. 

Lemppari Jusun varuste? Meidän Prestigen penkki. Ostin neljä kk sitten sen tehtaalta. Niin ihana istua ♥ 

Haluatko joskus toisen hevosen? Haluaisin joo, varmaan jossakin vaiheessa sellanen tulee. Sitten kun pystyn itse sellasen maksamaan. 



Minkä rotuinen Justiina on? Puoliksi PRE ja puoliksi SWB. 

Mille linjalle olisit hakenut jos olisit jatkanut Ypäjällä? Ratsuhevosen peruskoulutus eli se ns "remppa". Tuskinpa sille olisin edes päässyt, ratsastuksen lisäksi pääsykokeissa vaikuttaa todella paljon poissaolot ja naamakerroin esim. 

Tulevaisuuden suunitelmia sulla on opiskelun/myöhemmän työelämän suhteen? No ainakin olla hevosalalla. Nyt olen ollut sillointällöin tallilla töissä tuuraamassa vakkarityöntekijää, mutta hän palaa saikulta jossain vaiheessa. Haluaisin olla hevosalalla edes sivutyönä, ja aina olen halunnut. Ajan varmaan kesällä sen ajokortin ja siihen mennessä koitan parantaa englannintaitoani, sitten varmaan haen uudestaan ulkomaille hevosalalle töihin. On paljon helpompi löytää paikka on kun ajokortti sekä on yli 18 v. Minulla on monia tuttuja ketkä on ulkomaille, he ovat auttaneet ja lupasivat auttaa tulevaisuudessakin. Opiskelemassa en oikein näe itseäni, oppisopimus hevosenhoitajaksi/ratsastuksenohjaajaksi tai etälukio olisi oikeastaan ainoat opiskeluvaihtoehdot. Oppisopimuskin on tällähetkellä hankala, kun en halua muuttaa pois Espoosta ja täällähän ei niitä paikkoja ole. 

Kerro tarkemmin siitä keväisestä Justiinan sairastelusta? Sehän alkoi oireilemaan viime joulukuussa, muistan sen päivän tosi tarkkaan. Oli joululomaa edeltävä torstai ja olin menossa Haimihalliin valmennukseen. Matkalla Jusu ehkä hieman liukastu, mutta oli ihan normaali silti. Maneesissa sitten alkoi ontumaan vasenta etustaan käynnissä ja ravissa, paikannettiin se sitten oikeaan takaseen. Soitin Viikkiin ja he oli sitä mieltä että kannattaa se hevonen tuoda päivystykseen. Muistan kun mua ärsytti se reissu niin paljon kun olisin halunnut jäädä perjantain yli Ypäjälle kavereiden takia. Viikissä Jusu oli yön yli, saatiin se aamulla pois kipulääkekuurin kanssa eikä mitään vakavaa löytynyt. Asuttiin se loma Keisarinmäessä, ja kipulääkkeen päätyttyä Jusu ontui taas. Käytettiin se Hyvinkäällä ja otettiin röntgen jossa oikeasta takasesta löytyi niveltulehdus joka parani piikityksen jälkeen. Muuten Jusulla oli puhtaat kuvat, tosin oikeassa takasessa oli hieman enempää kulumaa. Kuitenkin kulumat oli niin mitättömiä.

Jusu treenasi todella hyvin kevyen kuukauden-kaksi, joka jälkeen palasi takasin normitreeniin. Sitten se alkoi taas pukittelemaan, ontumaan, eikä hypäessä käyttänyt selkää. Kisoissa 90 cm se kielsi ulos ja heitti mut verkassa alas kaks kertaa. Ajateltiin että ei se kestä, se oikea jalka vaivaa vaikka siinä ei oikeastaan ollut mitään. Oli taas loma, hiihtoloma ja lähdettiin Keisarinmäkeen taas viikoksi. Eräs tallilainen ehdotti, että käytetään se vielä kerran Hyvinkäällä. Niimpä mentiin Ollille uudestaan, kuvattiin selkä, jalat, kaula ja niska. Epäiltiin kissing spinesiä. Rtg oli puhdas, joten alettiin ultraamaan. Ultra myös puhdas, joten tutkittiin vielä lantio ja suoliluuliitokset. Tuloksena täysin terve ja puhdas hevonen, joka ontui ja protestoi ratsastusta. Lähdettiin sitten Atelle Hipposporttiin satulansovitukseen, päätettiin tarkistaa sekin vielä.

Painematolla selvisi, että tietyissä liikkeissä satula painoi Jusua lavan kohdalta pahasti. Kokeiltiin muutamaa satulaa, ja Prestige Versailles New sopi parhaiten tamman selkään. Ostettiin se tuplanahalla ja lateksipaneeleilla, siitä lähtien meillä on ollut tuo ihana satula ja Jusukin on ollut yhtä ihana. Satula oli epäsopiva tiettyjä asioita tehdessä, eikä sitä nähty tavallisessa satulansovituksessa kun hevonen seisoo siinä paikoillaan. Ontuminen selittyi siis tällä. 

Mitä sille sun ulkomaan muutolle kävi? Olen vastannut tähänkin kysymykseen niin monta kertaa, mutta toivottavasti osaatte lukea sen jatkosta tästä. Mähän olin siellä kesällä ja mun piti hakea Justiina kotoota ja palata noin kahden kuukauden sisällä takaisin. Sinne oli mun jälkeen ollut tulossa eräs toinen henkilö, jonka piti lähteä ennen mun takasin tuloa mutta ilmeisesti hän jäikin. Hänen kanssaan oli sovittu paljon aikasemmin tuo juttu, joten hän meni mun "edelle". Mulle ja Justiinalle ei sitten ollut tilaa, kun ei kuitenkaan missään pellossa voida asua :) 



2 kommenttia: