tiistai 22. joulukuuta 2015

Muistilista ratsastukseen ja video

Sain äidin sunnuntaina kuvaamaan kun menin Justiinalla, niinpä saatte lyhyen videon. Taistelin muokkausohjelman kanssa kauan, joten siksi vähän tommonen outo ja huono muokkaus. Lisäksi olen tehnyt muistilistan itsenäiseen menoon, varsinkin nyt se helpottaa kun Erika on viikon lomalla. Muistilistan avulla muistan keskittyä oikeisiin asioihin ja vaatia niitä itseltäni joka ratsastuksella. Näin pystyn kehittämään itseäni ja Justiinaa. 



- Tasaset kädet, vierekkäin ja ylhäällä. Justiinan kanssa yksi tärkeimmistä asioista on käsi, joka ei hölsky liikaa, vaan saa pidettyä tasasen tuntuman. Aiemmin ratsastin kädet ns sylissä, mutta kun olen saanut kädet ylös ja vierekkäin on tuntuma paljon tasasempi ja hevoselle pehmeämpi. Videolta huomaa ettei käsi ole tarpeeksi tasanen. 

- Myötäys. Tämän asian olen ymmärtänyt tässä syksyn aikana, että pitää uskaltaa myödätä ohjalla ja päästää pohkeella, ei saa jäädä ahdistamaan hevosta ja hevosen pitää kantaa itsensä ilman kokoaikaista ratsastajan apua. Laukassa olen vielä vähän hakusessa tämän asian kanssa, kun Justiina ei ole niin hyvin avuilla kuin esim ravissa ja lähinnä tuntuu että hevonen lähtee alta. Myötäyksen ymmärtämisen takia Justiina liikkuu nykyään enemmän oikeinpäin. 

- Lyhyet ohjat, varsinkin laukassa. En saa tuntumaa liian pitkällä ohjalla, ja kädet tulee syliin. Näin kädestä tulee tosi kova. Eli lyhyesti: kädet eteen, vierekkäin ja tarpeeksi ylös!

- Satulassa istuminen. Olen pitkään ollut laiska, enkä jaksanut olla perusistunnassa tai istua kunnolla alas. Tämän takia Justiina saa mut vedettyä esteillä pois satulasta. Näkyy varsinkin harjoitusravissa (videoltakin), kun tamma koittaa lähteä alta, ettei se ole tottunut siihe että istun alas. 

- Eteen ratsastus. Helposti jään himmailemaan paikoilleen, pitää uskaltaa ratsastaa eteen eikä kokoajan taakse. Varsinkin Justiinan kanssa tärkeää, jotta saisi takajalkoja enemmän mukaan ja alle. Kun hitaammassa ravissa hevonen on avuilla, pitää nostaa vaatimustasoa ja ravata pidempiä, terävämpiä askelia. 

- Ulkoavut. Liian helposti käännän varsinkin oikealle sisäohjasta, ja ulko-ohjalla ei ole tukea. Hevonen ei näin käänny rehellisesti ja juoksee lapa edellä. Tähän auttaa ulos asettaminen ja takajalkoja ulos-ajattelu hevosen suoristamiseksi. Jusu on vino ja tunkee ilman tätä takasia koko ajan uran sisäpuolelle.

- Eteen-alas, Justiinan pitää liikkua niska alhaalla ja selkä ylhäällä ihan rakenteensakin takia. Ennen se liikkui selkä alhaalla, niska ylhäällä kun en osannut/tajunnut liikuttaa sitä muuten. Tämä on paljon ergonomisempi tapa, hevonen ei kipeydy ja liikkuu oikeinpäin tuntumalla. Tähän täytyy kiinnittää joka ratsastuksella huomio, koska muoto on tärkeä. Nykyään Justiina liikkuu jo luonnostaan paremmin, työ on tehnyt tulosta. Lihaksia on tullut paljon, varsinkin selkään.

- Odottaminen. Justiinan pitää oppia ettei mua saa vetää minnekkään, pitää liikkua tasaisia ja rauhallisia askeleita. Tähän auttaa vain nuo yllämainitut kohdat. Korostuu varsinkin esteillä, ettei sinne esteelle saa mennä tuhatta ja sataa kuuntelematta pidätteitä. Tämän eteen tehdään työtä paljon, nykyään tamma liikkuu paljon tasasemmassa temmossa.

---

Ollaan kyllä kehitytty jokasella yllämainitulla osa-alueella todella paljon, varsinkin tässä kuukauden aikana. Mitä muutettavia ja muistettavia asioita teillä on omassa ratsastuksessanne? Kommentoikaa, ja muistakaa olla asiallisia :)


4 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja video, videoita hyppäämisestä ja sileän treeneistä saisi tulla useamminkin! Juuriki paljon eteenalas ratsastusta ja puomi/kavalettityöskentelyä tekee tosi hyvää ja tuo lista on varmasti myös hyvä! Justiina näyttää jo paljon paremmalta vaikka vielä välillä jännittyykim. Tsemppiä ja motivaatiota tuleviin treeneihin ja kisakauteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Justiina on kyllä huimasti parempi. Toivottavasti saan äidin useammin kuvaamaan :)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää tuo teidän meno! Itselläni syntilistaan kuuluu varsinkin nuo ulkoavut ja niiden unohtuminen. Oma vakkariheppa kun on vielä mestari tunkemaan lapa edellä :D Lisäksi varsinkin esteillä unohdan hengittää ja jään helposti varmistelemaan liikaa ja siten häiritsen hevosta ennen hyppyä.

    Videolta ei näy, että onko katseesi eteenpäin vai hevosen niskassa, mutta näyttää ryhdikkäämmältä jos nostat leukaa hieman ylemmäksi :) Tästä mulle huomautellaan säännöllisesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, katse harhailee usein maassa ja sekin pitäisi nostaa. Ennen könötin paljon pahemmin, nyt osaan jotenkin edes olla. Ulkoavut on hankalat! Tsemppiä sulle virheiden korjaamiseen :)

      Poista